Almería is waarschijnlijk de minst bekende stad van de Zuid-Spaanse deelstaat Andalusië. En dat is jammer. Want deze stad bezit het grootste Moorse fort van het Iberisch schiereiland. Niet Granada, niet Sevilla, niet Malaga of Cordoba. Nee, het is Almería.

Zicht op de haven van Almería vanaf het Moorse Alcazaba.
Zicht op de haven van Almería vanaf het Moorse Alcazaba.
Het grote plein voor de eeuwenoude kathedraal.
Het grote plein voor de eeuwenoude kathedraal.
Costa de Almería.
Costa de Almería.

Fascinerende stad

Maar Almería is niet alleen het Moorse verleden, het is ook een heel moderne stad. Juist die mengeling zorgt ervoor dat je er niet zomaar uitgekeken bent. Wij nemen jullie in deze deelgids, die afkomstig is uit onze grote, digitale reisgids ‘Cabo de Gata – Costa de Almería’, mee door deze fascinerende provinciehoofdstad.

We bekijken de opgegraven Moorse muren en stadspoorten, bezoeken het Moorse badhuis, duiken onder in de schuilkelders van de Spaanse Burgeroorlog en bezoeken museum Doña Pakyta met kleurrijke kunst uit de regio. Natuurlijk bekijken we voor jullie de winkelstraten, de Mercado uit de 19de eeuw en gaan stappen in het zeer levendige uitgaanscircuit. De mijnbouw in de bergen rondom Almería (Sierra de los Filabres) maakte de stad rijk. De stalen Engelse pier (Muelle) is daar een overblijfsel van.

De Engelse pier, gebouwd in de 19e eeuw door een Engelse mijnbouwmaatschappij.
De Engelse pier, gebouwd in de 19de eeuw door een Engelse mijnbouwmaatschappij.
Het museum Doña Pakyta met mooie kunst uit de regio.
Het museum Doña Pakyta met mooie kunst uit de regio.

Enkele paginavoorbeelden:

Badderen in de Middellandse Zee

Verder gaan we op bezoek in de directe omgeving van de provinciehoofdstad. Zo nemen we een kijkje in de meer dan 5000 jaar oude nederzetting Los Millares, gaan we badderen in Baños de Alhamilla en steken we onze teentjes in de Middellandse Zee bij de populaire badplaatsen Roquetas de Mar en Aguadulce.

Het gebergte rondom Baños de Alhamilla.
De duizenden jaar oude nederzetting Los Millares uit het kopertijdperk.
De duizenden jaren oude nederzetting Los Millares uit het kopertijdperk.
Het Moorse fort, de grootste van het Iberische schiereiland.
Het Moorse fort, het grootste van het Iberische schiereiland.

Grote digitale reisgids over Cabo de Gata – Costa de Almería

Voor de grote gids ‘Cabo de Gata – Costa de Almería’, waar dit boek een onderdeel van is, zijn wij in 2019 dik vier maanden door het gebied op pad geweest. Maar ook in 2013 en in de jaren na 2016 brachten wij veelvuldig een bezoek aan deze fascinerende kust, die totaal anders is dan de Costa’s die de meeste Nederlanders en Belgen kennen.

Almería promotiefilm van de stad - e-reisgids Cabo de Gata/Costa de Almería
Promotiefimpje van de stad Almería.
Advertentie: e-reisgids Almería, het Moorse geheim (Apple)
Deze e-reisgids over de levendige Spaanse havenstad Almería laat de invloed van de Moren zien en het enorme Arabische kasteel Alcazaba. Daarnaast is er veel aandacht voor de film- en kunstwereld (Indalobeweging). Almería is een echt kijk- en leesboek met 116 pagina’s, 164 foto’s, weblinks, kaarten, filmpjes en een filmwandelroute. Prijs: 8,99 euro.
Interesse? Ga dan naar: Apple Bookstore