Met deze e-reisgids bezoek je de sherrydriehoek. De auteurs brengen je naar de drie steden die beroemd zijn geworden door hun vele bodega’s en rijke historie. Het is een ontdekkingsreis door zuidelijk Spanje.

Dit digitale boek is speciaal uitgebracht voor liefhebbers van vino (wijn) en fino (sherry), de wijn die alleen gemaakt mag worden in het gebied tussen de typisch Zuid-Spaanse plaatsen Jerez de la Frontera, El Puerto de Santa María en Sanlúcar de Barrameda.

Een speciale reisgids voor de sherrydriehoek

Deze reisgids vindt zijn oorsprong in de twee e-reisgidsen ‘Jerez de la Frontera – El Puerto de Santa María’ én ‘Sanlúcar de Barrameda’. Op verzoek hebben we informatie over de sherrystreek nu gebundeld in één nieuwe, digitale reisgids ‘Vino Fino’.

Bodegas Grant in El Puerto de Santa María toont zijn sherrycollectie. (Sherrydriehoek).
Bodegas Grant in El Puerto de Santa María toont zijn sherrycollectie

In het Spaans betekent vino wijn en is fino de naam voor de lichtste soort én de meest gedronken sherry. Dat sherry heel wat meer is dan het zogenaamde ‘oude vrouwendrankje’ van vroeger laten de auteurs je in dit e-book zowel zien als ervaren.

Verzamelnaam sherry

Sherry is overigens een verzamelnaam. Je hebt de lichtgekleurde, droge fino en manzanilla, de wat donkere, intensere amontillado of de zeer zoete Pedro Ximénez. Het gebied brengt in totaal zo’n tien sherrysoorten voort. Daarnaast kun je in deze schilderachtige streek ook goede witte- en rodewijnmakers vinden (onder meer Barbadillo).

De drie steden van de sherrydriehoek: Jerez de la Frontera

De stad Jerez de la Frontera is doordrenkt van de sherry. Net als buurstad El Puerto de Santa María. Geen drank voor Engelse dametjes, zoals het ooit bekend stond, maar een bijzondere wijn voor de echte liefhebbers. In beide steden kun je je laven aan de verhalen rond deze sherry en uiteraard kun je het ook overal drinken. De meeste bodega’s zoals Domecq in Jerez zetten hun poorten wijd open voor de geïnteresseerde toerist.

De bar Gallo met reclame voor Fino La Ina in Jerez de la Frontera.
De bar El Gallo Azul met reclame voor Fino La Ina in Jerez de la Frontera.

El Puerto de Santa María

Havenstad El Puerto de Santa María staat bekend als de stad van de honderd paleizen, terwijl Jerez ook wel de paardenstad wordt genoemd dankzij de koninklijke rijschool Real Escuela Andaluza del Arte Ecuestre.

De sherrykelders van Bodega Osborne in El Puerto de Santa María. (Sherrydriehoek).
De sherrykelders van Bodega Osborne in El Puerto de Santa María.

In zowel Jerez als El Puerto kun je heerlijk rondslenteren. Ook komt de zon- en strandliefhebber in El Puerto de Santa María volop aan zijn trekken. Daarnaast wordt de stad in het zuiden omgeven door een natuurpark. Een van de bekendste sherryverkopers is Osborne, een traditioneel familiebedrijf dat exporteert naar de hele wereld.

Alvast twee geheimtips: Jerez de la Frontera heeft ook een Mezquita (een bijzondere wijnhal) en de stad huisvest één van de meest bijzondere private kunstcollecties bij de sherrybodega Tradición.

Sanlúcar de Barrameda

Badplaats Sanlúcar de Barrameda is de toegangspoort tot Nationaal Park en Werelderfgoed Doñana. Vanuit de haven kunnen bijna dagelijks tochten door dit bijzondere natuurgebied ondernomen worden.

De voormalige bar La Habana in SanLúcar de Barrameda met reclame voor manzanilla van San León.
De voormalige bar La Habana in SanLúcar de Barrameda met reclame voor manzanilla van San León.


De aan de rivier Guadalquivir gelegen stad staat verder bekend om zijn eigen sherry, de manzanilla (onder meer Barbadillo, Bodega La Gitana). De manzanilla is wat zilter van smaak dan de fino’s uit Jerez de la Frontera en El Puerto de Santa María. Je kunt bij diverse bottelaars een kijkje nemen én uiteraard een glaasje meedrinken.

Sanlúcar staat verder bekend om z’n goede visrestaurants. Het is zo’n plaats waar je naast zon- en zeevertier ook goed op culturele en culinaire ontdekkingstocht kunt gaan.

Kaart Sherrydriehoek - e-reisgids Vino Fino - Spanjeisanders.nl
Kaart sherrydriehoek

Filmpjes busreis Doñana, El Puerto de Santa María & Bodega Obregón

Reis met terreinbus door natuurpark Doñana (YouTube 2,2 min).
Reis met terreinbus door natuurpark Doñana (YouTube 2,2 min).
Filmpje over Obregon, de oudste sherryverkoper van El Puerto (YouTube 0,59 sec.).
Filmpje over Obregon, de oudste sherryverkoper van El Puerto (YouTube 0,59 sec.).
Een kijkje in El Puerto de Santa Maria
Een kijkje in El Puerto de Santa Maria (YouTube 2,16 min).
Advertentie: e-reisgids Vino Fino, reis door de sherrydriehoek (Apple)
Deze reisgids neemt je mee op ontdekkingstocht door Spanje’s beroemde sherrydriehoek van Jerez de la Frontera, El Puerto de Santa María en Sanlúcar de Barrameda. Het mooi opgemaakte e-boek bevat 174 pagina’s, ruim 300 foto’s en 3 filmpjes. Prijs: 9,99 euro.
Interesse? Ga naar: Apple Bookstore