Sierra de los Filabres mag dan in de  ‘schaduw’ van de Sierra Nevada liggen, maar dat wil niet zeggen dat dit berggebied minder interessant is om te bezoeken. Juist omdat dit natuurgebied relatief onaangetast is, is het leuk om hier op avontuur te gaan. Je kunt er geweldig wandelen, fietsen, mountainbiken, op de motor de vele bochten nemen of tuffen met de camper.

Sierra de los Filabres, het onbekende broertje van Sierra Nevada.
Sierra de los Filabres, het onbekende broertje van Sierra Nevada.
Serón
Serón

Gezellige, echte Spaanse stadjes

Ook belangrijk: het heeft gezellige, echte Spaanse stadjes, waar je goed kunt eten en drinken. In Serón bijvoorbeeld wordt veel voedsel ter plekke gemaakt. Zo telt de stad, om maar iets te noemen, negen ham- en worstmakerijen. Het is niet alleen maar de natuur wat de Sierra de los Filabres apart maakt.

Serón telt maar liefst negen jamon- en worstmakerijen.
Serón telt maar liefst negen jamon- en worstmakerijen.
Kaart Sierra de los Filabres.
Kaart Sierra de los Filabres.

Lopen door de mijnhistorie

Het is ook de historie: in voormalig mijndorp Las Menas loop je er door, langs en overheen. In de nog altijd draaiende marmerstad Macael gaat de geschiedenis vloeiend over in een hypermoderne, goedlopende economie. Nog steeds toonaangevend is Calar Alto, het observatorium op het hoogste punt (2168 meter), waar je een 360 graden beeld hebt over de Sierras, zowel Filabres als Nevada, en de Middellandse Zee bij Almería.

Enkele paginavoorbeelden:

Diep de grond in bij Sorbas

Diep onder de grond ga je bij Sorbas, dat wel het Cuenca van Zuid-Spanje wordt genoemd. Bijzonder is de één na grootste geoda van de wereld in Pulpí. Eén van de mooiste dorpjes van Spanje, Lucainena de las Torres, wordt bezocht. Net als de westernsteden van Tabernas, waar we ook de desierto, de woestijn, induiken. Duiken doen we ook in het nog onontdekte badplaatsje Cela, dat een eigen warmwaterbron heeft en een natuurzwembad middenin het dorp.

In het berggebied staan erg oude bomen zoals deze duizendjarige steeneik.
In het berggebied staan erg oude bomen zoals deze duizendjarige steeneik.

Filmpje Las Menas:

Voormalig mijnwerkersdorp Las Menas in Sierra de los Filabres (YouTube 0,25 sec)
Voormalig mijnwerkersdorp Las Menas in Sierra de los Filabres (YouTube 0,25 sec).
Sierra de los Filbares is een heerlijk wandel- en fietsgebied.
Sierra de los Filbares is een heerlijk wandel- en fietsgebied.

Gps-routes die je via ons reisboek kan downloaden

In totaal hebben we 11 wandeltochten en diverse fietsroutes beschreven. De meeste routes zijn te downloaden via Wikiloc (de links daarnaartoe staan in ons boek) en met gps op de voet te volgen. ‘Extra service aan onze kopers. Dat is het leuke van e-reisgidsen. Je kunt je lezers zoveel meer bieden’, aldus Janine.

Advertentie: e-reisgids Sierra de los Filabres (Apple)
De e-reisgids over de onontdekte bergketen Sierra de los Filabres is een echt kijk- en leesboek met 128 pagina’s, honderden foto’s, tientallen kaarten, films én Gps-wandelroutes. Prijs: 8,99 euro.
Interesse? Ga dan naar: Apple Bookstore