Even voorstellen…

Wie zijn wij? Wij zijn Walter Devenijns en Janine Stougie. Sinds 2018 maken we e-reisgidsen over Spanje. We doen dat vanuit onze camper, die een dikke zeven maanden per jaar ons huis én kantoor is. Het grote voordeel van zo’n thuis op vier wielen is dat je overal kan parkeren. We kunnen de gebieden die we bezoeken op deze manier minutieus onderzoeken.

Spanje is anders.nl (Pagina Wie zijn wij? Spanjeisanders.nl)

Omdat we geen auto hebben voor iets verdere tochten hebben we e-bikes aangeschaft. Met deze stalen rossen kunnen we zo’n 80 kilometer, over vaak heuvel- en bergachtig terrein, overbruggen. Verder gebruiken we uiteraard de benenwagen veel. Al was het maar om voor onze lezers zoveel mogelijk interessante wandelroutes te verzamelen.

Als je niets probeert, gebeurt er nooit wat’

Wij doen dit zonder dat een organisatie met geldbuidel ons vertelt wat wij al dan niet moeten doen. We zijn volkomen onafhankelijk.  We betalen dan ook alles zelf. Als wij denken dat iets leuk voor jullie is, zullen we dat melden. Als we het niks vinden ook. Maar door zoveel mogelijk te laten zien willen we vooral dat jullie zelf een keuze maken.

Wat dat betreft doen we eigenlijk nog steeds, waarmee we ooit in onze jeugd begonnen. Nieuwsgierig zijn, vragen stellen, praten met mensen, observeren, het zelf uitproberen en er dan vervolgens een verhaal van maken. We waren ooit journalist en eigenlijk zijn we dat nog steeds. Maar dan als zelfstandige ondernemers met een digitale boekenuitgeverij.

We vieren dat ons bedrijf is opgericht. (Pagina Wie zijn wij? Spanjeisanders.nl)
We vieren dat ons bedrijf is opgericht.

Naar boven

Wie waren wij?

Op een Spaanse camping – zittend onder een moerbeiboom – kwamen we in 2013 tot de conclusie dat het tijd werd voor een radicale draai in ons beroepsleven. We zouden een bedrijf oprichten voor het schrijven van reisboeken. Het mooie vak, de journalistiek, werd namelijk steeds minder leuk door reorganisaties. Had Janine net de ene Wegener-sanering overleefd, stond de volgende alweer klaar. Walter werkte na de ondergang van het financiële weekblad FEM door de kredietcrisis in de pr-branche, een sector met hopeloos veel gebakken lucht. Om een afgrijselijk voorbeeld te geven. ‘Nederland is geen belastingparadijs’, tikte hij ooit op. Blabla…

Onder het motto: ‘Als je niets probeert, gebeurt er nooit wat’ was het dus tijd voor een nieuw begin. Afscheid nemen van de gebaande paden, want die liepen duidelijk dood. We trokken een paar jaar uit om ‘alles’ voor te bereiden. Want hoe ga je geld verdienen? Wat zijn de kosten? Hoe schrijf je een reisgids? Hebben we nieuwe computers of foto-apparatuur nodig? Hoe zit het met de belasting? BTW? Wat is dat eigenlijk? Etc.

Wie is…
Janine was meer dan 30 jaar actief bij het regionale dagblad de Stentor, de opvolger van de Zwolse Courant. Dankzij haar verhalen werd een moordenaar opgepakt en een straat gered van de sloop door de bewoners een stem te geven. Daarnaast maakte ze in de beginjaren toeristische bijlages voor de krant en de Persunie, het samenwerkingsverband van een groot aantal dagbladen in Nederland én België.

Wie is…
Walter werkte bij onder meer bij het nationale persbureau ANP, Algemeen Dagblad en het zakenblad FEM Business. Specialisme: de economie met onderwerpen als de aandelenlease-affaire en de woekerpolissen. Hij onthulde nét voor de kredietcrisis dat de IJslandse bank Icesave makkelijk kon omvallen. De bank viel om en duizenden Nederlandse spaarders waren in eerste instantie hun geld kwijt. Hij werd genomineerd voor de Oscar van de Nederlandse journalistiek, de Tegel.

Naar boven

Idee 1: we produceren e-reisgidsen ter plekke

Hét idee was én is reisgidsen te maken op de plek van bestemming. Spanje en Duitsland zouden de landen zijn. Die kenden we het best. Dat werken & reizen konden we het best met een camper doen, vonden we. Vrienden hadden al campers gekocht om op vakantie gaan. Maar, zou je er ook in kunnen werken, vroegen we ons af nadat we hun wagens hadden bewonderd. Het antwoord was ja. De camper die wij na veel zoeken hebben uitgekozen heeft twee werktafels, waardoor wij beiden ook onafhankelijk van elkaar kunnen werken, én voldoende stopcontacten.

Naar boven

Idee 2: we maken reisboeken van relatief onbekende gebieden

Idee 2 is om géén reisgidsen te maken van bekende plekken. Daar is de concurrentie te sterk. We gaan ons dus richten op een nichemarkt. Op onze reizen door Europa zagen we wel gidsen over Barcelona of Berlijn, maar de gebieden rond deze steden kwamen er veelal bekaaid af. Op internet is de informatie vaak erg verbrokkeld, oppervlakkig of, als je pech hebt, niet vertaald. Wij hopen dat gat te vullen met onze…e-books.

We werken onderweg in ons rijdende huis en camper, getooid met de naam Smuikje. (Pagina Wie zijn wij? Spanjeisanders.nl)
We werken onderweg in ons rijdende huis en camper, getooid met de naam Smuikje. © Fotograaf Bram van de Biezen.

Naar boven

Idee 3: alleen digitaal

Idee 3: We maken alleen nog e-books ofwel digtale publicaties. Want papier komt er bij ons niet meer in. Drukken is te duur en te omslachtig, vinden we. Bovendien zou bijvoorbeeld ons eerste boek over Costa de la Luz Zuid met 840 foto’s onbetaalbaar worden. Zoveel foto’s op mooi, glanzend papier – iets wat ze verdienen – afdrukken zou kapitalen kosten.

Zooooo, denk je dan, laat maar eens zien, dan maak ik zelf wel uit of dat mooi genoeg is om te bekijken. Ons motto is dan ook: wij willen jullie laten zien wat je ziet.

Dankzij de internetrevolutie, e-readers, iPads, smartphones en de opkomst van Facebook en WordPress kun je nu zelf uitgever zijn. Thuis hebben we nog wel een heerlijk ‘ouderwetse’ boekenkast met honderden boeken over Spanje. In vele talen en met schrijvers als Hemingway of Cervantes. Maar ook heel simpel geschreven reisboeken van net na de Tweede Wereldoorlog, waarbij de schrijver met kennelijke verbazing heeft rondgereden door een arm, maar warmbloedig Spanje.

Maar de boeken die wij willen maken zijn reisgidsen die zoveel mogelijk tonen. Onze reisgidsen moeten zowel een kijk- als een leesboek zijn.

Onze ‘ouderwetse’ boekenkast die honderden boeken over Spanje bevat. (Pagina Wie zijn wij? Spanjeisanders.nl)
Onze ‘ouderwetse’ boekenkast die honderden boeken over Spanje bevat.

Dat is iets wat wij zelf al jaren missen in de gemiddelde gids. Wel een waslijst met vaak niet meer aanwezige hotels en restaurants, maar slechts één of twee alinea’s over een plaats. En dan staat er bijvoorbeeld als beschrijving: Prachtig barokke kerk met bijzonder altaar… Zooooo, denk je dan, laat maar eens zien, dan maak ik zelf wel uit of dat mooi genoeg is om te bekijken. Ons motto is dan ook: wij willen jullie laten zien wat je ziet.

Het mooie van een digitaal boek is verder dat je elke update gratis in je boekenkast krijgt. Bovendien hebben we in 2019 met gps-gemeenschap Wikiloc afgesproken dat wij de wandelingen en fietstochten die wij maken digitaal vastleggen en niet alleen via hun webgemeenschap delen, maar ook aan jullie beschikbaar stellen. 

Naar boven

Kun je zomaar een uitgeverij beginnen?

Het opmaken van een e-boek is een secuur werkje zoals je kan zien. (Pagina Wie zijn wij? Spanjeisanders.nl)
Het opmaken van een e-boek is een secuur werkje zoals je kan zien.

Ja, dat kan. Internet biedt je wat dat betreft alle mogelijkheden. Maar zo eenvoudig is het nu ook weer niet. Wij hebben het voordeel dat we beiden jarenlang als schrijver hebben gewerkt. Walter heeft zich verder gespecialiseerd in de technische mogelijkheden van zowel de apparatuur als het ‘world wide web’. Janine heeft in de 32 jaar dat ze in de journalistiek werkte ook jaren eindredactie en vormgeving gedaan. Al die extraatjes zorgen ervoor dat we niet alleen kunnen schrijven, maar ook een boek kunnen maken.

Naar boven

We kunnen het niet alleen

Apple biedt het mooie ebook-opmaakprogramma iBooks Author aan. Dat zorgt ervoor dat werken aan een boek gemakkelijk wordt, waardoor je alle tijd kunt besteden aan de inhoud ervan. De Apple Book Store biedt ons ook nog een verkoopkanaal aan dat tegen een vergoeding toegang geeft tot de hele wereld. Dankzij Pumbo en haar boekenkast www.boekenbestellen.nl kunnen we onze boeken ook aanbieden aan mensen die geen iPhone, iPad of MacBook hebben.

Onze strenge eindredacteuren Gerhard van Dijk (l.) en Ron Maat (r.) tijdens onze halfjaarlijkse redactievergadering in het leuke Zwolse café In de Buurt. (Pagina Wie zijn wij? Spanjeisanders.nl)
Onze strenge eindredacteuren Gerhard van Dijk (l.) en Ron Maat (r.) tijdens onze halfjaarlijkse redactievergadering in het leuke Zwolse café In de Buurt.

Maar nog veel belangrijker zijn onze eindredacteuren Gerhard van Dijk en Ron Maat. Zonder hen zouden er tik- en taalfouten in onze boeken blijven staan. Want hoe secuur je ook probeert te werken, elk mens maakt fouten. We kennen het uit onze journalistieke carrières; soms kan je echt volkomen over foute woorden heen kijken.

Naar boven

Overzicht van onze e-reisgidsen (Apple Books)

Mocht je geïnteresseerd zijn in onze digitale reisgidsen neem dan een kijkje op de boekenwinkel van Apple. Klik hier voor meer informatie: Apple Book Store